Welk rijbewijs u nodig heeft om met een aanhangwagen te rijden is afhankelijk van hoe zwaar de aanhanger beladen mag worden. Voor een zware caravan of boottrailer is het rijbewijs BE verplicht, terwijl voor een lichte aanhanger rijbewijs B genoeg kan zijn.

Rijbewijs B met aanhangwagen

Met een rijbewijs B mag u een personenauto of bestelauto met aanhangwagen besturen. De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan 750 kilo.

In bepaalde gevallen mag u, met alleen rijbewijs B, een aanhangwagen trekken die zwaarder is dan 750 kilo. U moet dan voldoen aan 2 voorwaarden:

  • De lege auto moet zwaarder zijn dan de aanhanger maximaal mag wegen.
  • De totale combinatie (dus auto en aanhanger samen) mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kilo. Er wordt daarbij gekeken naar wat de aanhanger maximaal aan gewicht kan vervoeren. Dat, plus het gewicht van de maximaal beladen auto, mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kilo.

Rijbewijs BE met aanhanger

Met rijbewijs BE bent u niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen. Wel moet u letten op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig (maximale trekhaaklast).

De maximale trekhaaklast staat meestal vermeld op het kentekenbewijs of in het instructieboekje van het voertuig.

Ook is het gewicht van de totale combinatie met een rijbewijs BE niet van belang. Deze mag meer dan 3.500 kilo zijn. Zorg er wel voor dat het trekkende voertuig een maximum massa heeft die lager is dan 3.500 kilo. Is die hoger, dan heeft u een groot rijbewijs (categorie C) nodig.

Nieuwe regels rijbewijs B met aanhanger vanaf 2013

Er komen nieuwe regels voor het rijbewijs als gevolg van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Deze richtlijn moet worden opgenomen in de Nederlandse wet. De Tweede en Eerste Kamer moeten het voorstel hiervoor nog goedkeuren. De nieuwe regels moeten ingaan vanaf 19 januari 2013.

De regels voor het rijden met een aanhanger of oplegger veranderen.

  • De rijbewijscategorie B geldt voor personenauto’s met een aanhanger van maximaal 750 kilo of een totaalgewicht van 3.500 kilo.
  • De nieuwe rijbewijscategorie B+ (code 96) geldt voor personenauto’s met een aanhanger zwaarder dan 750 kilo en een totaalgewicht tussen de 3.500 kilo en 4.250 kilo.
  • De rijbewijscategorie BE geldt voor personenauto’s met een aanhanger of oplegger van maximaal 3.500 kilo.

Regels en voorbeelden aanhangwagen trekken

In de publicatie ‘Aanhangwagen en caravans trekken’ vindt u de regels van de rijbewijzen B en BE. Met voorbeelden en een rekenschema kunt u nagaan welk rijbewijs u nodig heeft voor uw voertuigcombinatie.

Fietsendrager is geen aanhangwagen

Een fietsendrager valt niet onder de categorie aanhangwagen. Vervoert u een andere lading dan fietsen op een fietsendrager, dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.

Meer informatie

Meer informatie over welk rijbewijs u nodig heeft om met een aanhangwagen te rijden vindt u in artikel 15 van het Reglement rijbewijzen. De gebruikseisen van voertuigen staan in de Regeling voertuigen. In artikel 5.18.18 en 5.18.18a vindt u de technische regels over personenauto’s en aanhangwagens.